7 Şubat 2014 Cuma

400 Darbe/Les Quatre Cent Coups

Filmin diğer adı: Les Quatre Cent Coups
Yönetmen: François Truffaut
Tür: Dram
Yapım: 1959,Fransa
İmdb: 8,2

Fransa'da yeni dalga akımının başlamasına neden olan filmdir.400 Darbe 'okul kırmak' anlamına gelen bir Fransız deyimidir.

François Truffaut'un ilk filmi olmasına rağmen bir başyapıt özelliği taşır.Bunun nedeni şüphesiz ki filmin bir otobiyografi özelliği taşımasıdır.27 yaşında bir gencin elinden çıkmış gibi değil asla çok daha olgun bir yapım ama kendi hayatından izler taşıdığı için duyguyu karşı tarafa bu kadar iyi veriyor.



Okuldan kaçan küçük Antoine'nin annesini bir adamla görmesi sonucu yaşadıkları anlatılır.Küçük kahramanımız yeni durum karşısında ne yapacağını bilemiyor.Karşılaştığı kötü durumları olgun düşünememesinden dolayı çok daha berbat hale getiriyor.Korkusu sonucu hep yanlış yolu seçiyor.Yalan söylüyor,kaçıyor..Ancak yine de bir çocuk olduğu için çabuk unutup iyi geçinmek istiyor bu yüzden görevlerini yerine getirmek için uğraşıyor en küçük bir ödülden mutlu oluyor.Ancak yine istediği gibi olmuyor yine yetişkinler tarafından yanlış anlaşılıyor.

Ailelerin ne kadar acımasız olduğunu,fazla baskının çocuk için çok daha kötü sonuçlara yol açtığını görüyoruz.Yetişkinlerin bıkmışlığı ve bu ruh haliyle çocuğunu sürekli cezalandırma yoluna gitmesi.Sorunlu görünen çocuk oluyor çeşitli davranışları sonucunda ancak sorun ailede.Tüm sorunların nedeni yetişkinlerin çocuk gözünden bakmaması.Hiç çocuk olmamış gibi davranmaları.Ama bunları neden yaptığı tamamen çocuk olmasında saklı.Bunu da o psikologla görüşme sahnesinden anlıyoruz.Aslında ne kadar saf düşündüğünü görüyoruz.

Sınıf sahneleri çok gerçekçi ve bu yüzden etkileyici.Film siyah beyaz ve Paris'ten harika görüntüler sunuyor izleyicilerine.


Sonunun neden bu kadar etkileyici olduğunu hala anlayabilmiş değilim.Nasıl güzel nasıl umutlu...Denize çok bağlı olduğum için belki de.

2 yorum:

  1. işte sinemaaaa ve evet serseri aşıklar daaa.

    fransız italyan sineması varken amerikan sinemasına laf düşmez yaaa.
    :)

    YanıtlaSil