8 Şubat 2014 Cumartesi

Aşk Zamanı/İn The Mood For Love

Filmin orijinal ismi: Fa yeung nin wa
Yönetmen: Kar Wai Wong
Tür: Dram,Romantik
Yapım: 2000,Çin
İmdb: 8,1

Bir filme aşık olunabilir mi?
Bir film aşkı nasıl bu kadar derinden hissettirir?
Öncelikle soundtrack'ından başlayacağım.Kesinlikle insanı hüzne boğuyor.


Bir şahaser.Şiir gibi bir film.Görüntüler ve müzik o kadar iyi harmanlanmış ki..

Şu an bu film hakkında ne desem az olacak.Ne kadar harika duygular hissettirdiğini aktaramayacağım.

Konuyu sonuna kadar anlatsam da sorun olmaz.Konu değil önemli olan filmde.Müzikler ve görsel olarak aşkı hissettiriyor.Ki bu çok zordur.Ancak bir ustanın elinden çıkmış.Görüntü yönetmeni Christopher Doyle.

Bir pansiyonda hayatları kesişen Bay Chow ve Bayan Chan'in hikayesini anlatıyor Wong Kar Wai bizlere.Ancak tek ortak noktaları bu değil.İkisi de aldatılıyor ve aynı kişilere tercih ediliyorlar.
Devamında yemeğe çıkıp ikisi de tercih edildikleri insanların nelerden hoşlandıklarını birbirlerinden öğreniyorlar.
Bayan Chan'in gelecek hüzünlü anlara kendisini hazırlamak için Bay Chow ile yaptığı prova sahneleri çok etkileyici.Zaten yeterince hüzünlü an yaşadığı için önceden hazırlanmak istiyor.Film boyunca Bayan Chan kendisini çevreye mutlu göstermek için oldukça fazla uğraşıyor.Her zaman bakımlı olmasını da buna bağlıyorum.Kimonoları muhteşem ancak ona başka bir yazıda değineceğim.Ve kendisi sinemayı çok seviyor.
Müthiş zarif bir kadın.Merdivenlerden çıkarken de sokakta yürürken de.
Bay Chan ise adeta bu zarif kadına tutuluyor.Ancak onu incitmekten korkuyor ve ona her zaman destek oluyor.Birbirlerine sığınıyorlar.Onun mutlu görünmek gibi bir çabası yok.Zaten o mutluluğu Bayan Chan de bulmuş durumda.Oldukça içten ve saf bir sevgiyle bağlı ona.Fakat eski eşleri gibi olmak istemiyorlar ve bunun için çabalıyorlar.
-Bu sahneye ayrı bir aşığım.-

Dünyanın en güzel aşk filmi diyebilirim.Ki ben A Short Film About Love filmini de çok severim ve ikisi de benim için aşk kategorisinde en iyilerden.Ancak bu filmin yeri bende ayrı çünkü estetik bir film.Sadece bir sigara dumanı,yağmur,bakış,gölge hatta bir taşa oyulmuş deliğin nasıl böyle büyük anlamlar taşıdığına şaşırdım.
Diyaloglar oldukça az ama böyle olunca çok daha değerli oluyorlar.Çok daha yerinde.Aşk sözcüklere dökülmüyor.Ki dökülse bu kadar etkilemezdi zaten.

Ve aşk filmi diyorum ama filmde hiçbir şekilde fiziksel temas yok.Bakışlar var susuşlar var kısaca aşkı hissettirecek her şey var.

Durağan ve yavaş bir film.Yalnız bu sıkıcı demek değil.Büyüleyici.. Adeta bir fotoğraf karesine bakıyormuş gibi hissediyorsunuz.Slowmotion görüntüler oldukça fazla.Yalnız tekrar söylüyorum bu görüntülere müzik eklenince o aşkı içinizde hissediyorsunuz.

İzlediğinizde hayatınız çok boş gelebilir.Şimdiki zamandan soğuyabilirsiniz.Ve film hüzünlü.Ancak aşırı dozda hüzünlü.Bu yüzden izlediğiniz güne dikkat etmelisiniz.

Benim gibi yanlış sıralamayla izlemeyin diye söylüyorum.Devam filmi; 2046.

2 yorum:

  1. hastayım bu filme ya.

    bak bi de wong kar wai izlesene.

    bi deee kim duk'tan "seasons".

    :)

    YanıtlaSil
  2. Wong kar wai filmlerini izlemeye çalışıyorum hepsi de harika.Ama sanki en iyi filmi bu.

    Seasons en yakın zamanda izleyeceğim o halde :)

    YanıtlaSil